Jednoduchý průvodce: Jak funguje Android Auto a CarPlay

Chcete naplno využít možnosti propojení mobilu s vaším autem? S Android Auto a Apple CarPlay to není žádný problém a to ani ve starších vozidlech. Díky moderním 2DIN autorádiím můžete poznat výhody Android Auto a CarPlay i vy. Pohodlnější a bezpečnější cestování díky navigaci, hlasovému ovládání a mnoho dalšího.

2248_everest-autoradio-s-android-12-pro-skoda-octavia-3--aa--carplay--androidauto--bluetooth-handsfree-s-gps-modulem--navigaci--dab-a-lcd-ips-dotykovou-obrazovkou-evtech-cz

První kroky k modernizaci vašeho auta

Pokud máte starší auto, jehož systém funkce připojení mobilního telefonu nepodporuje, stačí vyměnit vaše staré rádio za moderní 2DIN autorádio s podporou Android Auto a Apple CarPlay. Vybírat můžete podle značky a konkrétního modelu auta.

 
Aplikaci Android Auto snadno stáhnete do svého mobilu z Google Play. Pokud však vlastníte telefon s verzí systému Android 10 a novější, je funkce Android Auto již vestavěná a není třeba ji instalovat. Totéž platí pro CarPlay a uživatele se zařízeními s iOS.

Připojení Android Auto a CarPlay

Váš telefon snadno propojíte s vozidlem pomocí USB kabelu. Většina našich autorádií má USB port již zabudovaný. Některá novější zařízení podporují také možnost bezdrátového připojení (někdy označováno jako wireless Android Auto nebo wireless CarPlay).

S přechodem z kabelového na bezdrátové připojení vám může pomoci modul CarlinKit. Díky této vychytávce se váš telefon automaticky připojí k autu hned, jakmile nasednete a nemusíte jej ani vytáhnout z kapsy.

Bezpečnost na prvním místě

Po připojení telefonu se na displeji autorádia zobrazí uživatelské rozhraní Android Auto. To je navrženo tak, aby bylo co nejjednodušší a nejbezpečnější pro používání při řízení. Ovládání je možné pomocí dotykové obrazovky a díky Google Assistant nebo Siri můžete také většinu aplikací ovládat hlasem.

S našimi 2DIN autorádii Everest budete ještě o krok blíž bezpečnosti díky zabudovanému hardwarovému tlačítku. Tímto manuálnímu tlačítkem můžete systém snadno a rychle ztlumit nebo úplně vypnout, aniž byste museli spustit oči z vozovky.

Oblíbené aplikace

Zrcadlení aplikací je hlavní výhodou používání Android Auto a CarPlay. Nejčastěji se jedná o aplikace pro navigaci (např. Google Maps, Waze), přehrávání hudby (Spotify, YouTube Music), telefonování, zprávy (SMS, WhatsApp) a asistenty (Google Assistant, Siri).

Rozhraní je optimalizované tak, aby odvracelo pozornost řidiče co nejméně. Počítejte s tím, že u některých aplikací narazíte na bezpečnostní opatření. Například na video na YouTube se za jízdy určitě nepodíváte.

Moderní technologie do každého auta

Pokud přemýšlíte o modernizaci svého auta, je pořízení autorádia s podporou těchto aplikací krok správným směrem. Rádi vám poradíme s jeho výběrem i montáží, ať už hledáte zařízení s podporou Android Auto či CarPlay pro vozidla Škoda nebo další značky vozidel.