Jak zlepšit signál autorádia

FM rádio je stále jedním z nejpopulárnějších zdrojů hudby, zábavy a informací v automobilech. Kvalitní příjem signálu však není vždy samozřejmost. Na trhu je řada autorádií, která slibují vynikající FM příjem, avšak realita pokulhává. Co tedy ovlivňuje kvalitu FM signálu a jak zajistit, aby vaše rádio ladilo a hrálo na jedničku?

ukázka 2DIN autorádia

Kvalitní FM tuner

FM tuner je klíčovou a také poměrně drahou součástkou autorádií. Některé modely tak sice mohou lákat nízkou cenou, ale často právě na úkor kvality FM tuneru. Naopak u vyšší třídy autorádií, jako jsou například rádia značek Xtrons, Everest nebo Isudar, jsou použity citlivější tunery, které umí zachytit čistější signál. Na kvalitu FM signálu je tudíž dobré myslet už při výběru nového autorádia.

Všechna autorádia na našem e-shopu poctivě testujeme a pokud zjistíme, že FM tuner není dostatečně kvalitní, uvádíme to v parametrech konkrétního modelu. V případě dalších dotazů se můžete obrátit na naši podporu na e-mailu obchod@evtech.cz, kde vám rádi poradíme.

Elektromagnetická kompatibilita (EMC)

Kvalitní FM tuner ale sám o sobě stačit nemusí. Dalším důležitým aspektem, který ovlivňuje kvalitu signálu je elektromagnetická kompatibilita (EMC). Někdy se stane, že rádio sice má kvalitní tuner, ale ostatní komponenty rádia nebo jiná zařízení ve vozidle narušují příjem signálu. Toto rušení se může šířit vedením či vyzařováním od komponent, které nemají dobře odladěnou EMC. Z tohoto důvodu je také potřeba věnovat pozornost tomu, jestli je elektromagnetická kompatibilita u rádia i jiných zařízení ve vozidle dobře vyřešená.

Napájení anténního zesilovače

Anténní zesilovač bývá již zabudovaný v anténě většiny moderních vozidel. Je však potřeba, aby byl tento integrovaný zesilovač napájen 12V. Originální rádia toto napájení zajištují automaticky, ale u neoriginálních rádií je často nutné použít anténní adaptér neboli anténní napáječ, který správně propojí rádio s anténou. Tento adaptér je nutné zapojit do kabelového svazku tak, aby byl zesilovač napájen odrušenými 12V. Pokud by došlo k připojení na neodrušené napájení, zesilovač by nefungoval správně.

320-246-max

Anténní adaptér je tedy řešením pro každého, kdo chce snadno připojit nové autorádio k automobilu. Jeho použitím zajistíte spolehlivější příjem FM vysílání, kvalitnější zvuk a možnost zobrazit na displeji rádia názvy stanic a skladeb. Vhodný adaptér pro vaše autorádio si vyberte v sekci autoantény a příslušenství

Poznámka: Připojení dalšího zesilovače do okruhu není řešení, protože by se zesilovače navzájem rušily.

Stav antény

Důležitou roli hraje také samotná anténa. Pokud je anténa na autě poškozená nebo se do ní dostala vlhkost, může to způsobit selhání integrovaného zesilovače a zhoršení příjmu. Proto je důležité pravidelně kontrolovat její stav a případně ji vyměnit.

Jak dosáhnout nejlepšího FM příjmu u autorádia?

Kvalitní FM příjem je tedy vždy souhra několika faktorů. Prvním krokem je pořízení autorádia s kvalitním FM tunerem. Dále se ujistěte, že má rádio i jiná zařízení v autě správně vyřešenou elektromagnetickou kompatibilitu (EMC). Nezapomeňte také propojit vaše nové rádio s autem pomocí anténního adaptéru, díky kterému bude integrovaný anténní zesilovač vašeho vozu správně napájen. V neposlední řadě pak nezapomeňte pravidelně kontrolovat anténu.

Pokud si nejste jistí, jaké autorádio je pro vás nejvhodnější nebo jak jej správně zapojit pro co nejlepší příjem FM vysílání, neváhejte se obrátit na naši zákaznickou podporu.