Jak na kuny v autě

S klesající teplotou na teploměru si kuny a hlodavci přirozeně hledají úkryt. Dobře je jim na půdách, ale lákají je také vyhřáté motory aut. Obzvláště jim chutnají kabely, hadice nebo izolace a díky nezvanému návštěvníkovi se tak může stát, že auto nenastartujete v tu nejméně vhodnou chvíli. Napáchané škody pak pocítí nejen vaše auto, ale především vaše peněženka.

kuna v autě

Jak poznat, že máte v revíru škodnou?

Během chladných měsíců není od věci občas nakouknout pod kapotu. Pokud uvidíte stopy po zubech, zbytky trusu nebo srsti, můžete si být téměř jistí, že máte v autě škodnou. Trus můžete najít i v okolí auta a prozradit nepřítele mohou také otisky tlapek nebo škrábance na karoserii. Často se ovšem stane, že majitel zjistí přítomnost zvěře až ve chvíli, kdy auto zkrátka nenastartuje. Kuny totiž mohou poškodit startování a další systémy v autě.

“Na přítomnost kuny v motoru jsme přišli náhodou při běžném servisu auta. Technik si okamžitě všiml, že nám uniká chladicí kapalina. Izolace i hadice byly viditelně rozhryzané a celý prostor samá srst. Auto jsme tedy neplánovaně museli v servisu nechat déle a počkat na náhradní díly, což nám před zimní dovolenou udělalo dost tlustou čáru přes rozpočet.” - Michaela

Podobných příběhů je každoročně nespočet a nabízí se tak otázka, jak se kun či jiných hlodavců v autě zbavit.

Odpuzovače kun a hlodavců

Nejlepší ochranou proti kunám a hlodavcům je rozhodně prevence. Moderní a účinné řešení tudíž představují odpuzovače kun a hlodavců (někdy nazývané také plašiče). Ultrazvukové odpuzovače vydávají vysokofrekvenční zvuk, který je pro lidské ucho neslyšitelný, ale například pro kuny a myši velmi nepříjemný.

Na trhu existují různé druhy odpuzovačů jak do interiéru tak do exteriéru. Zásadní otázky, které budete konkrétně v případě ochrany vozu řešit je umístění odpuzovače a jeho napájení.

Jak zapojit odpuzovač kun?

Ultrazvukový signál se šíří podobně jako světlo. Ideální je dopřát mu dostatek volného prostoru bez překážek. Zařízení je možné nainstalovat přímo do motorového prostoru, který je však v každém automobilu řešen jinak a je proto potřeba řídit se při instalaci možnostmi vašeho vozu. Vyhněte se však namíření odpuzovače na těsnění nebo izolační materiály, které by mohly signál pohltit. Naopak od pevných ploch se signál dobře odráží, takže v případě umístění plašiče v garáži se signál jediného plašiče může dobře násobit.

V případě instalace mimo vozidlo platí stejná pravidla - namiřte odpuzovač tak, jako byste prostor chtěli osvítit. Umístit odpuzovač můžete například pod přístřešek na auto a nasměrovat do prostoru stání.

Z hlediska napájení se nabízejí tři možnosti:

  1. Elektrický odpuzovač - nejúčinnější a nejspolehlivější řešení je napájení odpuzovače přímo z elektrické sítě a mělo by být vždy volbou číslo jedna, pokud je v dosahu zásuvka. Odpuzovače napájené ze sítě totiž zpravidla nabízejí silnější výkon.
  2. Odpuzovač na baterie - pokud však elektrickou zástrčku v dosahu nemáte, dobře poslouží také bateriové odpuzovače kun a hlodavců.
  3. Externí napájení 12V akumulátorem - pomocí speciálního kabelu typu krokosvorka nebo vidlice můžete odpuzovač napojit přímo na autobaterii. Toto řešení se nabízí v případě instalace odpuzovače přímo v motorového prostoru auta. Odpuzovač funguje pouze, když je motor vypnutý a odběr je zanedbatelný, takže se nemusíte obávat, že vám napojení na autobaterii bude ubírat její kapacitu.

Oblíbenou volbou bývají kvalitní odpuzovače české značky Deramax, které nabízejí všechny z výše uvedených možností. Oblíbené varianty pro ochranu vozu jsou Deramax Auto nebo Deramax Klasik.

 Tip: Vybírejte odpuzovač se silným nepravidelným signálem s měnící se frekvencí. Zvířata tak nemají šanci si na signál přivyknout. Například zařízení Deramax Profi disponuje automatickou změnou kmitočtu, což mnohonásobně zvyšuje jeho účinnost.

Vsaďte na prevenci a kuny či jiní hlodavci nemají šanci. Pokud potřebujete pomoct s výběrem toho správného zařízení pro vaše potřeby, neváhejte nás kontaktovat.